Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΣΤΡΟ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ



Το κάστρο Χλεμούτσι βρίσκεται στο χωριό Κάστρο του Δήμου Κυλλήνης, στο δυτικότερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου. 
Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου.
Το κάστρο ιδρύθηκε το 1220-1223 από τον ηγεμόνα Γοδεφρείδο Α΄ Βιλλεαρδουίνο και αποτέλεσε το ισχυρότερο φρούριο του φράγκικου πριγκηπάτου της Αχαΐας, που γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά την εποχή των Βιλλεαρδουίνων.


Το Κάστρο γνωρίζει μεγάλη ακμή, στο εσωτερικό του λειτουργεί νομισματοκοπείο, στο οποίο κόπηκαν τα πρώτα νομίσματα με την επιγραφή "Princeps Achaie".
Το κάστρο ονομάστηκε από τους ιδρυτές του Clermont, στα ελληνικά κατά παραφθορά Χλεμούτσι, ενώ οι Ενετοί αργότερα το αποκαλούσαν Castel Tornese επειδή θεωρήθηκε λανθασμένα πως εδώ βρισκόταν το φράγκικο νομισματοκοπείο των τορνεσίων.


Το 1427 περιήλθε ειρηνικά στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, μετά τον γάμο του με την κόρη του Τόκκου και αυτός το χρησιμοποίησε ως στρατιωτικό και διοικητικό του κέντρο. Το 1460 το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους και το 1867 από τους Ενετούς, που το κράτησαν στην κατοχή τους ως το 1715, όταν ξαναπέρασε στα χέρια των Τούρκων. 
Το κάστρο παραμένει ένα από τα σημαντικότερο και πιο καλοδιατηρημένα φρούρια της Ελλάδας και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής της εποχής της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο.


Το κάστρο αποτελείται από δύο περίβολους, στον εξωτερικό σήμερα σώζονται ερείπια κτιρίων, δεξαμενών και ενός τούρκικου τζαμιού, ο εσωτερικός περίβολος, χτισμένος στο ψηλότερο σημείο του λόφου, σχηματίζει ένα εξάγωνο γύρω από μια μεγάλη κεντρική αυλή. 
Στα οικοδομήματα γύρω από την αυλή βρισκόταν η κατοικία του πρίγκιπα, το παρεκκλήσι του κάστρου και τα καταλύματα της φρουράς.



Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΩΟΣ

Ο Αώος έχει συνολικό μήκος 260 km, απ' αυτά τα 70 km βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα 190 km σε Αλβανικό έδαφος.


Πηγάζει από την βόρεια Πίνδο, διαρρέει μία χαράδρα ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα, βγαίνει στον κάμπο της Κόνιτσας συναντά τα νερά των ποταμών Βο'ι'δομάτη και Σαραντάπορου εισέρχεται στην Αλβανία και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα.