Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΡΩΜΑ'Ι'ΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ


Το Ωδείο βρίσκεται στην άνω πόλη της Πάτρας, ανεγέρθηκε νωρίτερα από το Ωδείο της Αθήνας (Ηρώδειο, 160 μ.Χ.). 
Ο Παυσανίας που επισκέφθηκε την Πάτρα στη δεκαετία του 170 μ.Χ. γράφει «έχει την ωραιότερη διακόσμηση που έχω δει, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς αυτό της Αθήνας» και όπως αναφέρει  μέσα στο Ωδείο, που ήταν συνεχόμενο της αρχαίας Αγοράς, υπήρχε άγαλμα του Απόλλωνα, που έγινε από λάφυρα του πολέμου κατά των Γαλατών (279 π.Χ), όταν οι Πατρινοί είχαν βοηθήσει τους Αιτωλούς.
Είναι μικρότερο του Ηρώδειου και η χωρητικότητά του ανέρχεται σε περίπου 2.500 θεατές.


Κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 2ο αι. μ.Χ. το μνημείο έπαψε να χρησιμοποιείται στα τέλη του 3ο αι. μ.Χ., μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά, που πιθανόν συνδέεται με την επιδρομή των Ερούλων.
Το μνημείο έχει την τυπική διάρθρωση των ανοιχτών ρωμαϊκών ωδείων: κοίλο, το άνω μέρος του οποίου υποστηριζόταν από δέκα ακτινωτά τοποθετημένους θολωτούς θαλάμους, ημικυκλική ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα (σκηνή - προσκήνιο - παρασκήνια).
Στους αιώνες που ακολούθησαν, οι σεισμοί, οι πόλεμοι και οι κατακτητές κατέστρεψαν το Ωδείο και το κάλυψαν με άλλα κτίρια και χώματα.


Ξαναήρθε στο φως το 1889, όταν έγιναν εργασίες εκσκαφής στο λόφο για την επιχωμάτωση του λιμανιού. 
Πέρασαν αρκετές δεκαετίες έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία της αναστήλωσής του που ολοκληρώθηκε το 1956.
Από τη θέσπιση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, το Αρχαίο Ωδείο αποτελεί τη βασική του έδρα, φιλοξενώντας τους καλοκαιρινούς μήνες κορυφαία ελληνικά και ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου